Matthäus Passion 2019

Dirigent

Klaas Stok

 

Klaas Stok is sinds 2015 koorleider van het Groot Omroepkoor. Daarvoor was hij jarenlang als koorleider verbonden aan het Nederlands Kamerkoor. Hij dirigeerde vele concert-series met koormuziek van de 16e eeuw tot 21e eeuw, waaronder wereldpremières van Kancheli, Kagel en anderen. Ook nam hij verschillende CD’s op. Zijn opname met psalmscomposities uit de Joodse en Christelijke traditie, Tehilim, en zijn CD met werken van Kagel kregen een 10 in Luister.

 

Met zijn koor Consensus Vocalis gaf hij vele concerten in Oost-Nederland en daarbuiten, waarbij de Bach-traditie een belangrijke plaats inneemt, maar waarbij verder een grote diversiteit aan repertoire wordt uitgevoerd, met bezettingen van 16-70 zangers. Er wordt samengewerkt met tal van partners, zoals het Orkest van het Oosten en de Reisopera, het Metropool-orkest, het Radio Filharmonisch orkest (Kerstconcert 2016), Holland Baroque, het Combattimento Consort e.a.

 

Hij is ook regelmatig werkzaam bij andere professionele koren, zoals het Iers Nationaal Kamerkoor, het Vlaams Radiokoor, Cappella Amsterdam, Musica Treize (Marseille), Collegium Vokale Gent en Chorwerk Ruhr. Sinds enige jaren dirigeert hij producties bij het SWR-vocaal ensemble Stuttgart. Zijn CD “Des Kaisers Nachtigall“ won de ECHO Klassik. In 2018 zal hij bij het koor van de BRD in München en bij het Vlaams Radiokoor een productie dirigeren.

 

Per 1 augustus 2018 is hij benoemd als chef-dirigent bij het NDR-koor in Hamburg, waar hij ieder seizoen verschillende eigen producties zal dirigeren en cd-opnames zal maken. Zijn eerste productie is de Messe in h-moll van J.S. Bach die in de nieuwe Elbphilharmonie zal worden uitgevoerd.

 

Klaas Stok is docent koordirectie aan het ArtEZ-conservatorium te Zwolle.

 

Hiernaast is hij werkzaam als organist. Hij won vele prijzen en gaf hij concerten in binnen- en buitenland. Hij is stadsorganist van Zutphen waar hij het beroemde

Bader-ogel bespeelt.

 

 

 

Kampen Boys Choir

 

Het Kampen Boys Choir bestaat sinds 2002 een staat sinds 2012 onder leiding van Rintje te Wies.

 

Het bestaat uit ongeveer 20 jongens en veertien mannen en is onderdeel van de Koorschool Kampen, opgericht in 2000 om een jongenskoor te formeren naar Engels voorbeeld.

 

Het is dan ook vergelijkbaar met Engelse jongenskoren , wat betreft omvang en stembezetting, maar ook in de sterke aandacht voort de stemkwaliteit van de individuele koorleden.

 

Thuisbasis van het koor is de Bovenkerk in Kampen, waar geregeld concerten en Choral Evensongs gezongen worden.

 

Sinds 2006 werkt het Kampen Boys Choir mee aan de Matthäus Passionen van de Nederlandse Bachvereniging.