Matthäus Passion 2022

 

Dirigent

Peter de Groot

 

Dertig jaar geleden, op 20 december 1990 dirigeerde Peter de Groot het indertijd vermaarde en wellicht nu nog legendarische tienkoppige Voornse vocaal ensemble Minimusica in de Brielse Catharijnekerk, dat met begeleiding van het barokorkest Florilegium Musicum en in gezelschap van enige solisten Händel’s Messiahuitvoerde. Eerder had hij Minimusica al door Bach’s Weihnachts-Oratoriumgeloodst. In 1991 dirigeerde hij zijn laatste Minimusica concert in Brielle, en maakte een ontluikende zangers loopbaan een einde aan zijn dirigeerambities.

 

Peter de Groot is een leerling van Aafje Heynis. Na zijn studie aan het Arnhems conservatorium (koordirectie, schoolmuziek & zang) zong hij in het Collegium Vocale Gent olv Philippe Herreweghe, het Gesualdo Consort en de Nederlandse Bachvereniging. Sinds de oprichting in 1992 maakt De Groot deel uit van Ton Koopman’s Amsterdam Baroque Choir. Als solo- en ensemble zanger werkt hij daarnaast ook met andere bekende Nederlandse en buitenlandse koren, ensembles en dirigenten. 

Sinds Paul Van Nevel hem uitnodigde om in het Huelgas Ensemble te zingen, besloot hij, aangeraakt door de muze van de Renaissance, zich voornamelijk aan het polyfone erfgoed van de Lage Landen te wijden. Hij werd medeoprichter en artistiek leider van het Egidius kwartet, een ensemble dat zich toelegde op het onderzoek naar- en uitvoering van zestiende-eeuwse muziek uit de Lage Landen. Met dit ensemble concerteerde hij bijna twintig jaar lang op bijna alle belangrijke podia en festivals voor Oude Muziek in de wereld, en maakte hij een twintigtal cd’s, waarvan er éen bekroond werd met een Edison, éen met een Diapason d’oren voor de laatste zes  ontving Egidius de Golden Label Award

 

Maar de zanger (countertenor/altus) Peter de Groot opereert tegenwoordig weer meer en meer als dirigent. Tijdens het spraakmakende, zes jaar durende Leidse Koorboeken project, ontwikkelde het speciaal voor dit project in het leven geroepen, zestienkoppige Egidius College zich onder zijn leiding tot een ensemble dat zich, naar zeggen van Peter Philips (Tallis Scholars), kon meten met de beste renaissance-ensembles in de wereld. 

In 2014 maakte hij zijn dirigenten-debuut bij het Nederlands Kamerkoor met muziek van Giovanni Gabrieli in het Liza Ferschtman-Festival te Delft. Een jaar later dirigeerde hij dit gerenommeerde koor in de Haarlemse Koorbiënnale. Regelmatig wordt hij door het Ned. Kamerkoor gevraagd als repetitor. In 2019 bijvoorbeeld stoomde hij dit koor klaar voor Bach’s Johannes Passionolv William Christie en was hij zanger in- én koormeester ván dit koor gedurende de vermaarde Matthäus Passionconcerten onder leiding van Reinbert de Leeuw.  

Peter de Groot is sinds 2016 koormeester van het Amsterdam Baroque Choir, en assistent van Ton Koopman voor wie hij, naast het ABC en het Nederlands Kamerkoor, ook het Choeur de l’Opéra de Lyon, Coro Catedralico Valencia en het Choeur de Radio France prepareerde. Ton Koopman en Peter de Groot leiden om de zoveel jaar een Bachweekend voor gevorderde amateur musici in Parijs en zij wisselen om beurten de leiding het openingsconcert van Itinéraire Baroque, het festival van Ton Koopman in de Franse Dordogne. Peter de Groot is bovendien dirigent van PLENUM, een project koor in Groningen dat slechts twee korte perioden in het jaar bestaat en samengesteld is uit zangers uit de topsegment van de Noordelijke amateurzangwereld. Het repertoire (minimaal 8-stemmig) loopt van Josquin, via Tallis, Benevoli, Mendelssohn, Rheinberger, Mahler en Bernstein tot hedendaagse componisten als Esenvalds en Lauridson.  

 

 

 

 

 

 

Kinderkoor

Het Kampen Boys Choir bestaat sinds 2002 een staat sinds 2012 onder leiding van Rintje te Wies.

Het bestaat uit ongeveer 20 jongens en veertien mannen en is onderdeel van de Koorschool Kampen, opgericht in 2000 om een jongenskoor te formeren naar Engels voorbeeld.

Het is dan ook vergelijkbaar met Engelse jongenskoren , wat betreft omvang en stembezetting, maar ook in de sterke aandacht voort de stemkwaliteit van de individuele koorleden.

Thuisbasis van het koor is de Bovenkerk in Kampen, waar geregeld concerten en Choral Evensongs gezongen worden.

Sinds 2006 werkt het Kampen Boys Choir mee aan de Matthäus Passionen van de Nederlandse Bachvereniging.

 

 

Solisten

Ilse Eerens, sopraan

Luciana Mancini, alt
Kieran White, tenor
Andrew Hopper, bas
Bas Ramselaar, Christus
Nico van der Meel, Evangelist

 

Orkest

Barokorkest Concerto d'Amsterdam

 

Ensembles/koren

Collegium Vocale Briela

Kampen Boys Choir