Matthäus Passion 2020

 

Dirigent

Peter de Groot

 

Dertig jaar geleden, op 20 december 1990 dirigeerde Peter de Groot het indertijd vermaarde en wellicht nu nog legendarische tienkoppige Voornse vocaal ensemble Minimusica in de Brielse Catharijnekerk, dat met begeleiding van het barokorkest Florilegium Musicum en in gezelschap van enige solisten Händel’s Messiahuitvoerde. Eerder had hij Minimusica al door Bach’s Weihnachts-Oratoriumgeloodst. In 1991 dirigeerde hij zijn laatste Minimusica concert in Brielle, en maakte een ontluikende zangers loopbaan een einde aan zijn dirigeerambities.

 

Peter de Groot is een leerling van Aafje Heynis. Na zijn studie aan het Arnhems conservatorium (koordirectie, schoolmuziek & zang) zong hij in het Collegium Vocale Gent olv Philippe Herreweghe, het Gesualdo Consort en de Nederlandse Bachvereniging. Sinds de oprichting in 1992 maakt De Groot deel uit van Ton Koopman’s Amsterdam Baroque Choir. Als solo- en ensemble zanger werkt hij daarnaast ook met andere bekende Nederlandse en buitenlandse koren, ensembles en dirigenten. 

Sinds Paul Van Nevel hem uitnodigde om in het Huelgas Ensemble te zingen, besloot hij, aangeraakt door de muze van de Renaissance, zich voornamelijk aan het polyfone erfgoed van de Lage Landen te wijden. Hij werd medeoprichter en artistiek leider van het Egidius kwartet, een ensemble dat zich toelegde op het onderzoek naar- en uitvoering van zestiende-eeuwse muziek uit de Lage Landen. Met dit ensemble concerteerde hij bijna twintig jaar lang op bijna alle belangrijke podia en festivals voor Oude Muziek in de wereld, en maakte hij een twintigtal cd’s, waarvan er éen bekroond werd met een Edison, éen met een Diapason d’oren voor de laatste zes  ontving Egidius de Golden Label Award

 

Maar de zanger (countertenor/altus) Peter de Groot opereert tegenwoordig weer meer en meer als dirigent. Tijdens het spraakmakende, zes jaar durende Leidse Koorboeken project, ontwikkelde het speciaal voor dit project in het leven geroepen, zestienkoppige Egidius College zich onder zijn leiding tot een ensemble dat zich, naar zeggen van Peter Philips (Tallis Scholars), kon meten met de beste renaissance-ensembles in de wereld. 

In 2014 maakte hij zijn dirigenten-debuut bij het Nederlands Kamerkoor met muziek van Giovanni Gabrieli in het Liza Ferschtman-Festival te Delft. Een jaar later dirigeerde hij dit gerenommeerde koor in de Haarlemse Koorbiënnale. Regelmatig wordt hij door het Ned. Kamerkoor gevraagd als repetitor. In 2019 bijvoorbeeld stoomde hij dit koor klaar voor Bach’s Johannes Passionolv William Christie en was hij zanger in- én koormeester ván dit koor gedurende de vermaarde Matthäus Passionconcerten onder leiding van Reinbert de Leeuw.  

Peter de Groot is sinds 2016 koormeester van het Amsterdam Baroque Choir, en assistent van Ton Koopman voor wie hij, naast het ABC en het Nederlands Kamerkoor, ook het Choeur de l’Opéra de Lyon, Coro Catedralico Valencia en het Choeur de Radio France prepareerde. Ton Koopman en Peter de Groot leiden om de zoveel jaar een Bachweekend voor gevorderde amateur musici in Parijs en zij wisselen om beurten de leiding het openingsconcert van Itinéraire Baroque, het festival van Ton Koopman in de Franse Dordogne. Peter de Groot is bovendien dirigent van PLENUM, een project koor in Groningen dat slechts twee korte perioden in het jaar bestaat en samengesteld is uit zangers uit de topsegment van de Noordelijke amateurzangwereld. Het repertoire (minimaal 8-stemmig) loopt van Josquin, via Tallis, Benevoli, Mendelssohn, Rheinberger, Mahler en Bernstein tot hedendaagse componisten als Esenvalds en Lauridson.  

 

 

 

 

 

 

Kinderkoor

Het Haags Matrozenkoor is opgericht in 1928 door de dirigent Theo van Elferen. Het koor bestaat uit voorbereidende koorklassen, en een concertklas bestaande uit sopranen, alten, tenoren en bassen. De concertklas zingt een breed repertoire van klassiek tot modern, geeft eigen concerten en werkt mee aan producties van bekende koren en orkesten zoals het Residentie Orkest, het Rotterdam Philharmonisch Orkest en het Bachkoor Holland. Het koor repeteert in de Haagse Kloosterkerk.

In de passietijd zingen de matrozen mee in Matthäus Passion uitvoeringen verspreid over het land, en in de kerstperiode wordt traditioneel ‘A Festival of Nine Lessons and Carols’ ten gehore gebracht. Het koor maakt jaarlijks een buitenlandse tournee. Sinds kort is Patrick Pranger artistiek leider van het Haags Matrozenkoor. Hij draagt bij aan een goede zangopleiding van de jongens en geeft veel aandacht aan het plezier in zingen en muziek maken. Voor meer informatie kijk op www.matrozenkoor.nl.

 

Solisten

Maria Valdmaa, sopraan

Luciana Mancini, alt
Andreas Karasiak, tenor
Wolf Matthias Friedrich, bas
Bas Ramselaar, Christus
Nico van der Meel, Evangelist,

 

Orkest

Barokorkest Concerto d'Amsterdam

 

Ensembles/koren

Collegium Vocale Briela

Het Haags Matrozenkoor