Matthäus Passion 2024

 

Dirigent

Nico van der Meel

 

Aanvankelijk studeerde Nico van der Meel koordirectie aan het Rotterdams Conservatorium bij Jan Eelkema en Barend Schuurman. Maar uiteindelijk studeerde hij daar in 1987 cum laude af op het hoofdvak zang bij Margreet Honig. In zijn jonge jaren volgde hij masterclasses bij zangers als Elly Ameling, Evelyn Lear, Robert Holl en Elisabeth Schwarzkopf. Hij treedt regelmatig op als gastdocent bij diverse conservatoria.

Als zanger verwierf Nico van der Meel internationaal aanzien, hoofdzakelijk als zanger van oude muziek en meer in het bijzonder als evangelist in de passionen van J.S. Bach. Hij werkte met dirigenten als Gustav Leonhardt, Nicolaus Harnoncourt, Jan Willem de Vriend, Peter Schreier, Jos van Veldhoven en Frans Brüggen. Talloze cd’s met oude muziek getuigen van zijn activiteiten als zanger, o.a. Bachs Hohe Messe, Johannes Passion en Matthäus Passion met het Orkest van de 18de eeuw en het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Frans Brüggen. Daarnaast zijn er ook cd’s verschenen met romantische liederen van Johannes Verhulst, Leander Schlegel en Hugo Wolf.

Hij maakt deel uit van het kernteam van Camerata Trajectina, al meer dan veertig jaar dé pleitbezorger voor de Nederlandse muziek van de Middeleeuwen tot en met de Gouden Eeuw. Hij is te beluisteren op meer dan dertig cd's die dit ensemble gemaakt heeft. In samenwerking met Louis Peter Grijp verzorgde Nico van der Meel de reconstructie van het Maastrichts Liedboek uit 1554, in 2016 uitgegeven in de serie Monumenta Musica Neerlandica.

Als dirigent leidde Nico van der Meel de laatste jaren projecten bij het Vocaal Ensemble Coqu, PA'dam, het Amsterdams Bach Consort, het Bach Festival Dordrecht, de Residentie Bachensembles, het Westerkerkkoor en andere ensembles. In 2008 verscheen bij Quintone een cd met de Johannes Passion van J.S. Bach in de versie 1725, met Concerto d'Amsterdam en La Furia onder zijn leiding. Hij is artistiek leider en dirigent van het Drechtsteden Bachkoor. Al vanaf de oprichting in 1981 is hij dirigent van het William Byrd Vocaal Ensemble in zijn woonplaats Leiden.

 

Solisten

Angela Hicks, sopraan

Luciana Mancini, alt

Kieran White, tenor

Wolf Matthias Friedrich, bas

Berend Eijkhout, Christus

Fabio Trümpy, Evangelist

 

Orkest

Barokorkest Concerto d'Amsterdam

 

Ensembles/koren

Collegium Vocale Briela

Kinderkoor Academy of Vocal Arts