Matthaus Passion

Matthäus Passion 27 maart 2022

De Matthäus Passion is een van de bekendste en het langst durende oratorium. Het meesterwerk van Bach duurt bijna drie uur en wordt uitgevoerd in twee delen. Het stuk wordt op meer dan honderd plaatsen in Nederland in de tijd voor Pasen uitgevoerd. Er is geen land in Europa waar de Matthäus zo populair is. U kunt vanaf volgende week kaarten bestellen!

Van 2015 tot en met 2019

Dirigent Klaas Stok 

Klaas Stok is sinds 2015 koorleider van het Groot Omroepkoor. Daarvoor was hij jarenlang als koorleider verbonden aan het Nederlands Kamerkoor. Hij dirigeerde vele concert-series met koormuziek van de 16e eeuw tot 21e eeuw, waaronder wereldpremières van Kancheli, Kagel en anderen. Ook nam hij verschillende CD’s op. Zijn opname met psalmscomposities uit de Joodse en Christelijke traditie, Tehilim, en zijn CD met werken van Kagel kregen een 10 in Luister.

Met zijn koor Consensus Vocalis gaf hij vele concerten in Oost-Nederland en daarbuiten, waarbij de Bach-traditie een belangrijke plaats inneemt, maar waarbij verder een grote diversiteit aan repertoire wordt uitgevoerd, met bezettingen van 16-70 zangers. Er wordt samengewerkt met tal van partners, zoals het Orkest van het Oosten en de Reisopera, het Metropool-orkest, het Radio Filharmonisch orkest (Kerstconcert 2016), Holland Baroque, het Combattimento Consort e.a.

Hij is ook regelmatig werkzaam bij andere professionele koren, zoals het Iers Nationaal Kamerkoor, het Vlaams Radiokoor, Cappella Amsterdam, Musica Treize (Marseille), Collegium Vokale Gent en Chorwerk Ruhr. Sinds enige jaren dirigeert hij producties bij het SWR-vocaal ensemble Stuttgart. Zijn CD “Des Kaisers Nachtigall“ won de ECHO Klassik. In 2018 zal hij bij het koor van de BRD in München en bij het Vlaams Radiokoor een productie dirigeren. 

Per 1 augustus 2018 is hij benoemd als chef-dirigent bij het NDR-koor in Hamburg, waar hij ieder seizoen verschillende eigen producties zal dirigeren en cd-opnames zal maken. Zijn eerste productie is de Messe in h-moll van J.S. Bach die in de nieuwe Elbphilharmonie zal worden uitgevoerd. 

Klaas Stok is docent koordirectie aan het ArtEZ-conservatorium te Zwolle. 

Hiernaast is hij werkzaam als organist. Hij won vele prijzen en gaf hij concerten in binnen- en buitenland. Hij is stadsorganist van Zutphen waar hij het beroemde Bader-ogel bespeelt.Bach2Ways in Sint-Catharijnekerk


De verschillende kanten van Johann Sebastian Bach

 

Het project Bach2Ways laat de verschillende kanten van de muziek van Bach zien. In een serie concerten voeren sopraan Johannette Zomer, hoboïst Bart Schneemann en Zomer’s eigen ensemble het Tulipa Consort werken van Bach uit, maar ook muziek van een nieuwe generatie componisten die gevraagd zijn om hun hedendaagse kijk op Bach te geven. Op 20 oktober is Bach2Ways in de Sint-Catharijnekerk in Brielle.

 

Het concert in Brielle begint om 20.15 uur. Kaarten vanaf € 24,50 kunnen worden gekocht via www.bach2ways.nl.

 

Er klinken werken van Mathilde Wantenaar, Reza Nemavar en Mayke Nas (componist des vaderlands). Wat doet de jonge generatie met Bachs muziek? Wat betekent Bach voor hen? De landelijke première is op zaterdag 17 september in de Grote Kerk te Naarden.

 

Fotowedstrijd

Een van de onderdelen van Bach2Ways is een fotowedstrijd waarbij iedereen een persoonlijke verhaal met een foto op kan sturen dat het beste uitdrukt wat de muziek

van Bach oproept. Het Nederlandse publiek, dat zo’n ontzettende passie voelt voor Bach, wordt hiermee opgeroepen om hun band met en passie voor Bach te delen door de emoties die ze bij zijn muziek voelen vast te leggen in een foto. De uitdaging is de zintuigelijke waarneming en verinnerlijking handen en voeten te geven in een foto met een beknopte toelichting. 

De jury bestaat uit Bach-liefhebber Paul Witteman, dirigent en Bach-kenner Jos van Veldhoven en muziekfotograaf Marco Borggreve. De twaalf mooiste foto’s worden op groot formaat afgedrukt en zijn te zien in de reizende expositie bij de concerten van Bach2ways. De foto’s met toelichtingen worden ook in het programmaboekje opgenomen. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens het presentatieconcert in Naarden.

Meer informatie is te vinden op www.bach2ways.nl (ook voor het insturen van foto’s).

De sluitingsdatum is 1 september.

 

Over de musici

Bart Schneemann is hoboïst, dirigent, docent en zakelijk leider bij het Nederlands Blazersensemble. Hij studeerde af aan het conservatorium van Amsterdam en was daarna geruime tijd eerste hoboïst bij het Radio Filharmonisch Orkest en het Rotterdam Philharmonisch Orkest.

 

Hoewel ze een speciale liefde voor barokrepertoire heeft, beslaat het repertoire van Johannette Zomer alles tussen middeleeuwse en contemporaine muziek, inclusief opera, Lieder en 17e-eeuwse Engelse Songs. Ze werkte regelmatig met Barokspecialisten als Ton Koopman, Philippe Herreweghe, Frans Brüggen, Gustav Leonhardt en Paul McCreesh, maar ook met dirigenten als Kent Nagano, Ivan Fisher en Valerie Gergiev. In 2013 richtte ze haar eigen ensemble op, het Tulipa Consort, uit een verlangen meer autonoom te kunnen zijn keuze van repertoire. Ze verscheen al met het ensemble op de Göttinger Händel Festspiele, bij het Festival van Saintes en de Itineraire Baroque, en in de Holywell Music Room te Oxford. Laudate (2016) is het eerste album van Johannette Zomer met het Tulipa Consort.